Julen är en härlig tid

Nu står det inte på förrän tomten knackar på vår dörr. Snö har vi fått också, och det var ju på tiden. Jag älskar julen, men egentligen tycker jag att tiden innan jul är den bästa. Kanske inte allt som har med planering, julklappsinköp och sådant att göra, men jag gillar verkligen advent då man får tända ljus och mysa med glögg, pepparkakor och lussekatter. Lucia är förstås också en favorit. Jag har alltid tyckt om att stiga upp på morgonen och titta på luciafirandet med alla vackra sånger. Egentligen är det ju bäst att se det på riktigt, i kyrkan, men det blir aldrig av nu för tiden.

Själva julafton är förstås också mysig, och en av mina favoriter är att titta på den gamla inspelningen från 1941 av Viktor Rydbergs ”Tomten”. En väldigt vacker dikt som jag vill dela med mig ett par verser av såhär i juletider.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken

Står där så grå vid ladugårdsdörr,
grå mot den vita driva,
tittar, som många vintrar förr,
upp emot månens skiva,
tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur,
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta.

måne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *