Filmtips

En av mina absoluta favoritskådespelare är Kjell Bergqvist, och en av de bättre roller han gjort är begravningsentreprenören Yngve Johansson som bor i byn Molkom och som tar sig an två sommarbarn. Filmen heter ”Den bästa sommaren”, och den handlar om barnen Mårten och Annika, som får komma och bo hos Yngve över sommaren. Yngve har tidigare tagit hand om sommarbarn, men barnavårdsnämnden är inte riktigt nöjd med hur Yngve har behandlat barnen. Han har varit ”för slapphänt och för snäll”. Därför försöker nu Yngve att sätta upp hårdare regler för Mårten och Annika, något som till en början gör att barnen inte alls trivs.

Det är en film som både har humor och ett visst vemod. Den tar upp hemska saker som sjukdom och död, ensamma människor, alkoholproblem, svårigheter, stolthet och den inskränkta uppfattning som små byar kan ha för det som är annorlunda och ovanligt, som till exempel när det kommer en svart man till byn. Samtidigt är den fylld av humor och kärlek. Mårten är en försiktig kille som helst bara vill lyda regler. Annika är raka motsatsen. Hon är inte rädd för något, och hon utmanar gärna sin omgivning med alla möjliga påhitt. Hon övertalar bland annat Mårten att provligga en kista i Yngves uthus mitt i natten.

Jag gillar filmen väldigt mycket, både för dess handling och för dess humor. Kjell Bergqvist är underbar i rollen, och han har en förmåga att göra de allra minsta saker hysteriskt roliga. Jag rekommenderar alla att se filmen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *